startpagina

trefwoorden


literatuur

Lingo a gogo
Prinses Laurentien wil Lingo redden

"Het woord is 'woord' jammer dat je daar nou net niet op kwam!"

Er heerst onrust in het land van de vijf letters.
Het woord Lingo bestaat uit vijf letters, het is een spel op de TV waarbij je de juiste vijf letters moet kennen om ze in de juiste volgorde in hokjes te plaatsen en dan een balletje met een nummer uit de ballenbak mag grabbelen. Dan lijkt het een beetje op Bingo, ook vijfletterig.
Afijn het klinkt allemaal ingewikkeld maar er zijn veel televisiekijkers die er plezier in hebben. Je kunt ook als je even niets anders te doen hebt op een bongo slaan en dat is dan kunst, maar dan krijg je wel bonje met de buren. Afijn de indruk kan gewekt worden dat het bezit van een vijfletterige woordenschat het belangrijkste van de hele Nederlandse taal is.

Taalgezond
"Geletterdheid is een randvoorwaarde voor een gezonde en duurzame samenleving".
De stichting Lezen & Schrijven, opgericht door H.K.H. Prinses Laurentien, wil op zich nemen te zorgen dat iedere Nederlander taalgezond is. Zij introduceerde een nieuwe naam voor analfabeten, omdat die een beetje ongezond klinkt. Het werden 'laaggeletterden'. Men wilde in 2009 met de klus klaar zijn en de stichting opheffen, maar dat blijkt te hooggegrepen.

De stichting gaat verder met onzichtbare projecten en de prinses die vroeger een vijfletterige voornaam, Petra, had wordt erevoorzitter.
Het is nu 2014 en analfabetisme blijft, hoe het ook genoemd wordt, een groot probleem voor de samenleving die nog steeds verdeeld is in ongeletterden en geletterden.

Nu blijkt dat Lingo niet genoeg kijkers trekt en daarom is besloten het programma van de buis te gooien. Stichting Lezen & Schrijven vindt dat spijtig, want jong en oud kunnen leren van spelen met taal. Het stimuleert taalvaardigheid op een leuke manier volgens de organisatie.

Nu breekt mijn klomp (vijf letters).
Het gaat dus om kijkcijfers die bepalen of de laaggeletterden voldoende vijfletterige woorden tot zich nemen en die vervolgens met de tong uit de mond meteen gaan opschrijven.
Hoe kun je door iedere avond te kijken naar deelnemers die zich door de rare woorden heen worstelen, beter leren lezen en schrijven?

Nergens is wetenschappelijk vastgesteld of het meedoen in de studio of het kijken naar Lingo enig effect heeft op het leren lezen en schrijven. In tegendeel.
Al die tijd die je verdoet aan het dagelijks kijken kun je beter gebruiken voor het lezen van een aardig boek. Of, als je nog een beetje laaggeletterd bent, te luisteren naar een voorgelezen verhaal.

Ik ben blij dat er een einde is gekomen aan Lingo, met woorden die je, als een soort IKEA voor het onderwijs, in het juiste kastje moet stoppen alvorens je in de ballenbak mag.

Henk van FaassenTot slot een gedicht dat de schrijfster Saskia Goldschmidt voor mij uitzocht.

DE DRIE WONDERLIJKSTE WOORDEN

Wanneer ik het woord Toekomst uitspreek,
vertrekt de eerste lettergreep al naar het verleden.

Waneer ik het woord Stilte uitspreek,
vernietig ik haar.

Wanneer ik het woord Niets uitspreek,
schep ik iets dat in geen enkel niet-bestaan past.

Wislawa Szymborska