startpagina

trefwoorden


literatuur

met blote voeten in de kring in plaats met een smartphone aan je oor

Kinderen zijn geen verschijnsel

Met hoofden vol ervaringen en ideeën zitten kinderen in een kring

Terwijl ze elkaar letterlijk en figuurlijk zien zitten, vertellen ze over alles wat hen bezig houdt. Als het goed is pakken de begeleiders van die kinderen uit die verhalen de woorden die nodig zijn om onderwijs te geven.
Terwijl kinderen in een ver warm land hun voeten bij elkaar steken worden onze kinderen systematisch beroofd van hun eigen bewustzijn.
Ze duiken zo vaak als ze kunnen in de virtuele wereld van computerspelletjes die games genoemd worden.


Ze 'communiceren' zelfs op de fiets met hun 'Smartdingen' aan hun oor geplakt en veroorzaken daardoor een behoorlijk percentage van de verkeersongevallen.
"Wat nieuwe media namelijk vooral doen is het opeisen en annexeren van onze emoties, verlangens, kennis en creativiteit; het hele domein van de menselijke geest dus. Wij leveren wij onze ziel en zaligheid uit aan een commerciële virtuele realiteit. En de prijs die we daarvoor betalen is een verlies aan bewustzijn voor de complexiteit van de wereld om ons heen".

Aldus schrijft de Franse filosoof Bernard Siegler.

Educatie gecombineerd met vermaak

Zo gaat dat:
Leerlingen in groep 8 maken van zichzelf een zogenoemde 'avatar', een vermomming in de vorm van een kleine afbeelding, die kinderen van vlees en bloed kunnen gebruiken als ze de fantasiewereld van games binnenstappen.

In de Hindoeïstische filosofie komt een abstracte God als avatar, een levend wezen, langs om mensen de weg te wijzen.
Iets dergelijks moet Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt voor ogen gestaan hebben toen ze op het Montessori College Oost in Amsterdam het interactieve studiekeuzegame Go VMBO! presenteerde.

"Het is van groot belang dat jongeren na hun basisschoolperiode een goede opleidingskeuze en schoolkeuze maken. De kinderen en hun ouders hebben bij dit keuzespel recht op objectieve, toegankelijke informatie".

De game is bedoeld voor alle basisschoolleerlingen, ook die iets meer willen bereiken. Aldus de minister.

"De interactieve Go VMBO! game combineert educatie met vermaak. Spelenderwijs ontdekken leerling, maar ook ouders en leerkrachten basisonderwijs, hoe het voortgezet onderwijs en vmbo in elkaar zitten. De game helpt de leerlingen ontdekken wat hun talenten zijn en op welk schooltype deze talenten het best tot hun recht komen. De studiekeuzegame kan altijd en overal via internet worden gespeeld en is gratis beschikbaar".


Er is een website bij die zogenaamd veel objectieve informatie voor ouders en leerkrachten basisonderwijs over het voortgezet onderwijs bevat. Maar in feite richt het spel zich voor de opleidingskeuze en schoolkeuze op het VMBO. Een kniesoor die daar op let.


En dan is er ook nog de organisatie 'Avatar'
Kinderen worden in een virtuele wereld benaderd als een verschijnsel en gaan zich als volwassenen later infantiel gedragen.


Het wordt als het meest krachtige, puurste zelfontwikkelingsprogramma, aanbevolen dat beschikbaar is.

Echter:

"Het is een serie ervaringsgerichte oefeningen die je in staat stellen jezelf te herontdekken en je bewustzijn af te stemmen op datgene wat je wilt bereiken. Je zult je eigen unieke inzichten en realisaties ervaren. Jij bent het die meer over jezelf te weten komt".


"Met het stimuleren van zap-, surf-, en doorklikgedrag, ondermijnt de populistische cultuurindustrie het vermogen om kritisch en met aandacht naar de wereld te kijken. Het creëert een geestesgesteldheid die ingewikkelde maatschappelijke problemen tot soundbites reduceert en waarin het langetermijndenken opgeofferd wordt aan de kort termijn blik".

Zo schrijft de filosoof Hans Schnitzel in de Volkskrant.

Bovenal blijkt het een bedenkelijke machinatie te zijn, waarbij zogenoemde 'wizzards' grof geld uit de zakken van goedgelovigen toveren.
Uit onderzoek is gebleken dat die wizzards in de 'democratische scholen' infiltreren!


Ik pleit voor met blote voeten in de kring in plaats van met een smartphone aan je oor op de fiets.

Henk van Faassen


naar boven

naar index