startpagina

trefwoorden


literatuur

gerelateerde
artikelen:

Schrijven
voorschools?

Drukpers
Freinetschool

Célestin Freinet

Opkomst
en ondergang
drukpers op school


Moeders en een Europese schooldrukkerij
Unsere Druckwerkstatt


De kamer van de conciërge is onze Taaldrukwerkplaats

De ruimte is naast de gemeenschapszaal en door grote ramen zien de kinderen de oude zetkasten en een oude Bostondrukpers staan waarop tijdens de oorlog pamfletten van het verzet in Keulen gedrukt werden.

Vijf moeders leren elkaar hoe het drukken moet.

De drukwerkplaats is vier dagen per week open en dan is een van onze moeders daar. Vele jaren geleden kwam de eerste generatie drukmoeders op school.
Een werkloze letterzetter heeft de moeders de kunst van het zetten en drukken geleerd. Nu, jaren later komen 's morgens een stuk of vier kinderen om er hun teksten zelf te drukken.
Als geen van de kinderen op school naar de drukkerij komt dan gaat een moeder de klassen langs tot er genoeg belangstelling is.
Als de drukmoeder er is kunnen de kinderen zelf aan de slag.
Ze helpt de kinderen bij het opzoeken van de juiste boekdrukletters stuk voor stuk, woord voor woord en zin voor zin. Ze corrigeren samen het zetsel. Er komen ook versierselen bij.
Er is veel concentratie voor nodig want de tekst staat in spiegelschrift en wat boven is op de pers is beneden op het gedrukte blad papier.
Dan worden de kleuren drukinkt uitgezocht en wordt een proefdruk gemaakt.
De gedrukte pagina's komen op een plank te liggen of worden aan een waslijn opgehangen om te drogen.
Voor het gemak maken de moeders de drukpers weer schoon en distribueren de drukletters weer in de zetkasten. Dat moet wel want anders kunnen andere kinderen de letters in de zetkast niet meer vinden.
De afdrukken komen in een eigen map, maar er worden ook krantjes en boekjes gedrukt of er komt een tentoonstelling.

Experimenteren
Er zijn weken dat de ouders aankondigingen, bijzondere boekjes of drukwerken die op de kerstmarkt verkocht kunnen worden. Dan experimenteren de moeders ook met nieuwe druktechnieken en nieuwe kleuren drukinkt.
Er is elke week een gemeenschappelijke drukbijeenkomst van twee uur.
Het maakt op onze school niet uit of je de teksten met de tekstverwerker print of ze zelf zet en drukt, het zijn gewoon twee manieren om te doen.

Ouderparticipatie
Het is voor ons belangrijk dat deze drukwerkplaats niet door leerkrachten begeleid wordt. Het is de drukkerij van de ouders.
De kinderen ervaren op deze manier hoe volwassenen in een echte werkplaats bezig zijn en dat de kinderen 'medewerkers' in een echt arbeidsproces kunnen zijn.
Er zijn namelijk ook kinderen alleen maar te horen krijgen: "doe je best op school" en daarna zien ze hun ouders uitgeput van hun werk op de bank zitten, met hun voeten omhoog, naar de TV kijken.

Er zijn vaak kinderen die onrustig zijn, ze hebben problemen met de organisatie van hun schoolwerk of met taalwerk of schoonschrijven.
Die komen op de drukwerkplaats af alsof ze doorhebben hoe dingen op een goede manier gaan.

De Druckwerkstatt staat op de Europagrundschule 'Harmonie' in Eitorf Duitsland. Het is een school met een Freinet-werkwijze.


naar boven

naar index