startpagina

trefwoorden


literatuur

bekijk foto's, werk

gerelateerde
artikelen

Beeldtaal
en kleuters

Eerst werken
met een beeld

Beeldende
elementen


taal en beeld
Vormen en Veranderingen

De eerste overweging:
Vormen kun je niet scheppen.
Er zijn altijd al vormen, maar je kunt ze veranderen.
Woorden kun je niet scheppen.
Er zijn altijd al woorden, maar je kunt ze in een andere volgorde zetten.
Schrijven is eigenlijk het lezen van beelden die voortdurend om je heen veranderen.


de peuters keken naar de lucht en bewaarden op papier wat ze zagen

De tweede overweging:
Er bestaan grafische partituren. Je zou aan een kleur een klank, en aan een vorm een enkele toon kunnen toekennen. Je zou een instrument kunnen kiezen, en een ritme van beeldfragmenten kunnen volgen.
Het vierkant is gekozen als plek van een klankgebeurtenis. Het kader is veranderd in een compositie voor twee personen. De compositie voor twee personen is veranderd in verschillende partituren. Het is een groepswerkstuk geworden met alle kenmerken van dien. Als je goed voelt ervaar je steun en inspiratie, je zou ook een onontkoombare dwang kunnen voelen.
Hoe eenzaam is de componist.

De derde overweging:
Foto's bevatten beeldende informatie. Herkenbare situaties, maar ook onherkenbare structuren en vormen, kleuren en texturen. Er is een ordening in meerdere categorieën. Associatief komen beelden bij vormen naar boven, en de fotografieën zullen op hun beurt weer ondergeschikt worden. Uitgeknipte details krijgen, in samenhang met de vormen die er al zijn, een nieuwe betekenis.
De foto in zijn totale betekenis blijft opgeslagen in het geheugen van de knipper en plakker.

De vierde overweging:
Bij het knippen van foto's uit tijdschriften komen op de achterkant ervan fragmenten uit artikelen tevoorschijn. Sommige fragmenten roepen het hele artikel weer op in mijn herinnering. Ik hoef het niet meer te lezen, het bewaren van een fragment is voldoende. De tekst begint halverwege een woord en eindigt niet bij een punt. Van vele regels is de boven of onderkant verdwenen.
Hoe moeizaam zijn alle artikelen geschreven, geredigeerd op de tekstverwerker geplaatst en in een tijdschrift afgedrukt. Hoe vergeten raken ze op de stapel oude kranten. Hoe nieuw zijn ze in hun fragmentarische verschijning.
Zou dat met handgeschreven teksten ook zo zijn?

De laatste overweging (voorlopig):
Wat zou er op de achterkant van de fragmenten van mijn geknipte geheugen staan?

Henk van Faassen