gerelateerde artikelen:

Beeldend vermogen en creativiteit

Vormen veranderen

Visuele poëzie

 

 

 


 


Wat is Taaldrukken?

Taaldrukken is een activiteit waarbij een reeks werkvormen zoals vertellen, voorlezen, schrijven, herschrijven en drukken binnen de praktische mogelijkheden van een groep ingezet wordt.

Bij taaldrukken gaat het erom je eigen mening te geven. Vragen te stellen vanuit eigen ervaringen, te luisteren naar een ander, samen te bepalen wat je kiest om verder over te praten of in gedrukte vorm te verspreiden.

 

gerelateerde artikelen:Een werkvorm is meer dan een techniek


Taaldrukken kent een aantal specifieke drukwerkvormen die afgeleid zijn van druktechnieken.
Het verschil tussen een werkvorm en techniek is dat de werkvorm ontwikkeld is voor niet professionele gebruikers die in groepen werken. > lees verderOpkomst en ondergang drukpers op school


Boekjes worden met de tekstverwerker en fotokopieerapparaat gedrukt.
Maar niet meer met letterstaafjes, op de ambachtelijke manier tot woorden en zinnen bijeengevoegd, gedrukt op een degelpersje. Dat is jammer.> lees verder
Taaldrukken als toegevoegde waarde aan het taalonderwijs


Er is taal als je vertelt, luistert, schrijft en leest. Er zijn ook de abstracte beelden die de kinderen maken. In die beelden zijn ervaringen verborgen die herkenbaar worden als we er samen op een goede manier naar kijken.
> lees verderVaardigheden bij taalvorming


Kerndoelen zoals die voor mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid door het ministerie zijn vastgesteld. > lees verderIs taaldrukken overdraagbaar?


Het niet overdraagbare moet liggen in het gebied van een intuïtieve benadering en de onafhankelijkheid van de werkvormen en technieken die de taaldrukker gebruikt.> lees verder
Een dagje taaldrukken

Ervaringen van een taaldrukker in het volle leven van het onderwijs. > lees verder
Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs


Op school leren wij omgaan met vulpen, ballpoint en hier en daar een tekstverwerker.
Maar leren we echt onze taal visueel te maken?
Leren we zodanig articuleren dat onze woorden hoorbaar en zichtbaar zijn voor meer mensen tegelijk? > lees verder
Buurtbewoners en kinderen drukken posters


Bij taaldrukken heeft iedere emotie en ervaring haar waarde. Men is met iets gezamenlijks bezig. Buurtbewoners praten met elkaar over de activiteiten in de buurt en drukken er posters voor.
> kijk verder