gerelateerde artikelen:

Beeldend vermogen en creativiteit

Vormen veranderen

Visuele poëzie

 

 

 


 


Wat is taalvorming?

Taalvorming is de ontwikkeling
van talige expressieve en creatieve vermogens van iedereen
.

Ontwikkeling van plezier, smaak en esthetisch gevoel in het vormgeven en genieten van talige cultuuruitingen.

> lees verder


 
 

gerelateerde artikelen:Geïmproviseerde verhalen vertellen


Kleuters en de Reggio Emilia werkwijze.
Ik vertel dat in de bomen een prettig gestoorde eekhoorn zijn nest heeft. Iedere keer laat hij een eikeltje of een beukennoot uit zijn pootjes vallen en moet op en neer langs de stam rennen om het te pakken. Daar kreeg hij behoorlijk hoofdpijn van. De kinderen knikten ze begrijpen het.

> lees verderTaalvorming is geen taalmethode

Taalvorming is geen taalmethode maar een werkwijze. Die kan toegepast worden binnen, of naast, de bestaande taalmethodes en gaat uit van de teksten die kinderen schrijven naar aanleiding van dingen die ze zelf meemaken. Die teksten vormen een levende leerstof.
> lees verder
Het rendement van Taalvorming en Taaldrukken

Taaldrukwerkvormen geven de leerkrachten inzicht en vertrouwen in het creatief ontwerpen van hun lesinhouden. Vertrouwen in je eigen vermogen om te vernieuwen is wel een van de belangrijkste bestanddelen van zo'n proces.
> lees verder
De verloren eer van de kinderen op de Werkschuit

Wat ging er mis sinds De Werkschuit vergaan is? De kinderen van Reggio Emilia trekken in Amsterdam meer aandacht dan de kinderen van De Werkschuit. Hoe komt dat?
> lees verder
Kunst Cultuur Democratie

Vernieuwingen in het onderwijs worden vaak gevoed door prikkels afkomstig van de schone kunsten. We zoeken naar gelijkwaardigheid van scholer en geschoolde, naar leergangen zonder schoolse toetsingen. Van kunstzinnige vorming naar kunst in educatie.
> lees verderEen les Taalvorming

Levende werkelijkheid tegenover een ingeblikte leergang. Het is wel zo dat ik al mijn 'antennes' op de kinderen richt. Alles wat ze me te melden hebben sla ik op en sorteer ik intensief of er iets bij is waar ik op in kan gaan.
> lees verder