startpagina

register
trefwoorden


index
literatuur


gedichten


bekijk

foto's, werk


lees ook:

Straattaal

Taaloffensief

Taalopstand

Jargon


Journalisten boycotten nieuwe spelling
Opstand van de woordenschrijvers


Dit is me tandeborstel

De Volkskrant *) besluit geen dronkemanstaal te gaan schrijven.
Een aantal andere dagbladen, tijdschriften en het NOS journaal volgen.
Zij zullen het nieuwe groene boekje niet gebruiken.
Bravo, er zijn tegen minder ingrijpende beslissingen van regelgeesten barricades, barricaden of barri-kades opgeworpen. Weg met een woordenlijst waar niemand doel en logica van kan ontdekken.
Weg met nutteloze spelling van rare woorden die als je ze gewoon schrijft zoals ze in je oren klinken al raar genoeg zijn.
Het oude groene boekje staat nog steeds zo goed als nieuw op mijn boekenplankje. Mijn oude tekstverwerker krast nog steeds onvermoeid rode streepjes onder mijn typefouten.

Arme kinderen die nauwelijks de vorige veranderingen in hun kop gepropt hebben en nu weer een nieuwe woordenlijst voor hun neuzen krijgen.
Pannenkoeken, paardenbloemen en paddenstoelen hadden een tussen n gekregen, hè hè daar waren we net lekker aan gewend. Moet je nu schrijven dat je 'voor Pampus ligt', of 'voor pampers ligt' zoals de Vlamingen schrijven als ze te veel pannenkoeken gegeten hebben? **)
Ondanks dat vele pannekoekenhuisjes in de bossen nog steeds de oude spelling op hun menuborden hebben staan, smaken de koeken nog steeds pas lekker met veel poedersuiker en stroop er op.
Apenootjes, eendekroos, rattekruid, biggekruid en ganzebloem moeten nu ook anders.
Het vrijheidsbeeld, de zondagswet en het weesgegroetje krijgen een hoofdletter terwijl andere woorden die respectvol met een hoofdletter gesierd werden er een beetje kaalgeschoren bij staan, zoals dolle mina, sixtijns, en lubberiaans.

Het was een Gideonsbende en het wordt nu een enorme gideonsbende op last van de Taalunie. ***)
Het raarste is wel dat appèl nu als appel geschreven moet worden. Daar staan de soldaten op de appelplaats tot hun knieën in de goudrenetten, behalve die ene die naar de dokter is. Die is naar ziekenappel.

Schrijven is een proces waarbij een onbelemmerde verbinding tussen onze hoofden, vol met ervaringen, ideeën en prachtige gedachten, en onze handen met pennen en potloden om dat alles vast te leggen en te verspreiden. Dat is een maatschappelijk belangrijk creatief proces dat op geen enkele manier belemmerd mag worden. Zeker niet door spellingfreaks.
Kinderen kennen twee belangrijke taalprocessen. De taal waarmee ze kenbaar maken wie ze zijn en wat ze willen en de taal uit de taalboekjes.
Ik heb het al vaak neergeschreven: als ik in een groep kinderen met taalvorming bezig ben en de kinderen de prachtigste dingen zeggen en schrijven, is er altijd eentje die roept: "Meester wanneer beginnen we met taal?" Taal mag voor die ene kennelijk niet leuk en spannend zijn, taal moet je in je kop stampen, niks leuk.
Nou dat hebben de deskundologen van de Taalunie begrepen. Ze leveren een nieuwe portie stamppot, nog voor de vorige op is.


Hella Haasse:
"Alle ratio is verdwenen. Frankrijk moeten we voortaan afbreken als Fran-krijk. Daar staat je verstand bij stil"


René Appel:
"Spelling is altijd arbitrair, maar waarom zou je het ene arbitraire systeem verruilen voor het andere?"

Henk van Faassen

*) Van pannenkoek- naar appelspelling, dat wordt te dol. De Volkskrant 17 12 2005
**) vlg Ludo Parmentier, taaljournalist, in Onze Taal december 2005
***) zie: http://taalunieversum.org/taal/spelling/